Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

ΟΡΕΙΝΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

-----------------

ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Σε κάθε δύσκολη περίοδο δεν παρασύρονται όλοι. Ο Θεός διατηρεί μία ζύμη για τις επόμενες γενιές.
 
ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ – ΛΟΓΟΙ

 ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

     Ακολουθούν βασικοί κανόνες που προτείνουμε και ελπίζουμε να σας βοηθήσουν στην προετοιμασία σας. Τι πρέπει να κάνετε, τι να λάβετε υπόψη και να τηρήσετε, προκειμένου να μην βρεθείτε αβοήθητοι σε κάποια δύσκολη κατάσταση μελλοντικά και γιατί όχι, για να μπορέσετε να βοηθήσετε τους συνανθρώπους σας.

Α

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕΛΩΝ ΟΜΑΔΑΣ ΥΠΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ο υπολογισμός δεν θα πρέπει να είναι στατικός, αλλά να λαμβάνει υπόψη ότι τα μωράκια θα μεγαλώσουν και οι ηλικιωμένοι θα γίνουν υπερήλικες!

Ενώ τα μωράκια έχουν πρόβλεψη για επιπλέον γάλα/κρέμες, για τους μεγαλύτερους θα χρειάζονται μαλακές τροφές, φάρμακα κλπ

Β

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΤΕ

Θα πρέπει να είστε ακριβείς και θα πρέπει να εμμείνετε στον σχεδιασμό σας, διότι η τροφή σας θα πρέπει να διαρκέσει για το διάστημα που προγραμματίσατε.

Γ

ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Όταν θα δημιουργείτε το απόθεμα ασφαλείας σας, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να προμηθεύεστε τρόφιμα από όλες τις κατηγορίες (γαλακτοκομικά, κρέας, λαχανικά κλπ). Επίσης θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη τυχόν αλλεργίες σε τρόφιμα από τα μέλη της ομάδας σας. Οι προτιμήσεις των μελών σίγουρα μπορούν και πρέπει να επηρεάσουν την διαλογή τροφίμων. Και όπως προαναφέρθηκε, η ηλικία των μελών είναι σημαντικός παράγοντας επιλογής.

Επίσης σημαντικό μέρος των αποθεμάτων σας, θα πρέπει να αποτελείται από τρόφιμα που διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα και χρειάζονται λίγο έως καθόλου μαγείρεμα.

Δ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Οι κατηγορίες που χρησιμοποιούμε και συστήνουμε να ακολουθήσετε είναι:

  1. Οι κονσέρβες με έτοιμα προς βρώση φρούτα, λαχανικά, φασόλια, σούπες, κρέατα, θαλασσινά κλπ.
  2. Τα αποξηραμένα και κατεψυγμένα τρόφιμα μακράς διάρκειας που περιλαμβάνουν έτοιμα γεύματα κάθε λογής, γάλα κλπ.
  3. Τα τρόφιμα σε σκόνη, όπως κρέμες, αυγά, γάλατα, τα ροφήματα καφέ, τσαγιού και βοτάνων.
  4. Τα λεγόμενα και σνακ, δημητριακά, μπισκότα, μερέντες, μαρμελάδες, φυστικοβούτηρο κλπ.
  5. Τα υγρά, όπως νερό αποθηκευμένο, σε ντεπόζιτα, βαρέλια, παγούρια κλπ, οι συσκευασμένοι χυμοί, τα γάλατα μακράς διάρκειας κλπ.

Ε

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ

-Ξεκινήστε με φίλτρα νερού, τα οποία είναι ότι πιο απαραίτητο για την επιβίωση σας.

-Θα χρειαστείτε μια αντλία κενού για να απορροφάτε το οξυγόνο από τα δοχεία αποθήκευσης τροφίμων, ώστε να διαρκούν περισσότερο.

-Φαρμακείο, για να αντιμετωπίζετε τυχόν τραύματα και ασθένειες.

-Εξοπλισμός για την έναυση φωτιάς και την συντήρηση της, όπως αναπτήρες, προσανάματα κλπ

-Μικροεργαλεία και εξοπλισμό, όπως μαχαιροπήρουνα, ανοικτήρια κονσέρβας κλπ

-Λοιπός εξοπλισμός, όπως φανάρια/φακούς, χαρτί υγείας, βιταμίνες, υλικά υγιεινής (σαπούνια, οδοντόπαστες, οδοντόβουρτσες, ξυράφια) κλπ

ΣΤ

ΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

Οπωσδήποτε θα πρέπει να έχετε διαθέσιμα σειρά από ρούχα, υποδήματα και αξεσουάρ (γάντια, κασκόλ, ομπρέλες κλπ), καθώς και κλινοσκεπάσματα, κελύφια, προσόψια για όλες τις εποχές του χρόνου!

Ζ

ΚΑΤΑΛΥΜΑ

Αναρωτηθείτε εάν η οικεία σας είναι ασφαλής και αποφασίστε εάν χρειάζεστε έναν ή δύο εναλλακτικούς προορισμούς σε κάθε περίπτωση ανάγκης. Είτε αποφασίσετε να παραμείνετε σπίτι, είτε επιλέξετε έναν νέο προορισμό, θα πρέπει να έχετε καταστρώσει σχέδια άμυνας, για να αποφύγετε τυχόν λεηλασίες. Εάν πρόκειται να μετακινηθείτε, θα πρέπει να οργανώσετε δύο με τρεις εναλλακτικές διαδρομές, ώστε να φτάσετε στον προορισμό σας σώοι και αβλαβείς.

                 Κάθε κατηγορία που περιγράψαμε περιληπτικά ανωτέρω, μπορεί να αναλυθεί και καθένας μπορεί να εντρυφήσει σε αυτές. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με την ιδιοκατασκευή φίλτρων νερού, ή με την διατήρηση τροφίμων. Για αυτό συστήνουμε και οργανώνουμε μεγάλες ομάδες, όπου οι απαραίτητες γνώσεις διασπείρονται και το ανθρώπινο δυναμικό είναι πιο καταρτισμένο και ικανό να ανταπεξέλθει και στις πιο αντίξοες συνθήκες.

                Τέλος πέραν από τις ανωτέρω γνώσεις, οι οποίες αφορούν ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα φυσικής ή όχι καταστροφής, υπάρχουν οι ακόμη πιο πολύτιμες γνώσεις συλλογής και καλλιέργειας τροφίμων, για τις οποίες θα γίνει αναφορά σε επόμενο άρθρο.

Cookie Policy

This site uses cookies to store information on your computer.

Do you accept?